top of page
Yazarın fotoğrafıSeddas Cuisine

KEÇİDEN BADEME, İNEKTEN KEFİRE SÜT DOSYASI...

SÜTÜN CENAZE NAMAZI KILINMADAN ÖNCE...

Aşağıda  inek, keçi, badem ve soya sütlerinin karşılaştırmalı besin değerlerini paylaşıyorum. Kullanım alanımda kişisel tercihim yaptığım tarife göre değişir. Tarifleri paylaşırken sizlere diğer sütleri kullandığınızda nasıl bir sonuç çıkacak onu da yazacağım. Bitkisel sütlerin besin değerleri su götürmez derecede inek sütünden üstün. Hele şehirde yaşayıpta kutu süt içmek karton yalamak gibi bir şey… Anneler emzirin.


Bitkisel sütler direkt içmek tam yağlı inek sütü lezzetinde değil; şahsen inek bulursam ben içerim…. Ancak bitkisel sütlerle hazırlanan tarifler harikalar yaratıyor…

Bir saçma konu var ki olmasa şaşardım “ay anacım bunlar çok pahalı konusu….” Ürüne konulan etiket zihinlere konuluyor. Ters köşe bizim işimiz dostlar; madem çok pahalı o zaman yapımı çok basittir mantığından yola çıkıp biz yapacağız. Arkadaşlar bir ürün tuhaf şekilde  pahalıysa biliniz ki algınıza “sen bunu asla yapamazsın, yani bende lütfen satıyorum” gibi sizi satın alma yollarında “ahanda ucuz altın buldum hemen depolayayım” algısına getiriyor. Cebinizde paranız az ise, gelsin bir yoksunluk duygusu…. Gelin bu plastik duyguları sadece tembellik illetini mutfak camından yollayarak uğurlayalım…

İddia ediyorum mutfakta yapacağınız en basit eylem bitkisel süt ve ürünleridir, Garanti ediyorum inekten süt sağmak daha zor… Siz besin değerlerine göz gezdirin, bademden pirince, hindistan cevizinden soyaya süt, un, peynir tariflerini hazırlıyorum…


 

KEFİR KEFİR KEFİR

Başlık süt olunca Orta Asya’nın Maradonası Kefiri es geçemeyeceğim. Arkadaşlar kefir için. Çünkü içindeki bakteriler ne süte benzer ne yoğurda. İçindeki bakteriler insan vücuduna çok faydalı. Kefiri de evde yapabiliyorsunuz; marketten aldığınız kefirle de yapabilirsiniz ancak onların çoğu kefir mayası değil. Kefirin içinde koku ve tat veren bakterilerden laboratuar ortamında elde edilen kefir kültürü… Bu da sağlığa yararlı problem yok ancak aktarlardan alacağınız kefir mayaları her zaman tam randımanlıdır. Kefir içerken ağzınıza gelen minik toplar kefir mayasıdır ve onları aldığınız sütün içinde bekleterek tekrar kefir mayalamış olursunuz. Bu kadar basit… Beni de spritüel gıda bilgileriyle besleyen Onur Avni Sevinç isminde bir arkadaşım var. Müthiş araştırmacıdır ve evinde pek çok tür yetiştirip mayalar…. İlgilenen kendisine twitter @inciküpeliadam hesabından mesaj atabilir.

Yemek okuluna giderken bazı arkadaşlar kek, tiramisu ya da sos tariflerinde alkol olduğunu görünce aşırı hassasiyet gösteriyor adeta Fransız, İtalyan mutfağına isyan ediyorlardı. Elbette mutfakları değiştirecek halimiz yok ama bildiğimiz yanlışları doğrularla değiştirebiliriz. Kefirde yoğurtta aynen yediğimiz ekmek ve hamur işlerinde kullandığımız mayalarında içerdiği gibi alkol taşır. Mayalanan ne varsa orada alkol var demektir. Kefirin bir adı da “Süt İçkisidir.”

Bazen sosa konulan biraz şarap ya da keke konulan kahve likörü 3. dünya savaşı çıkartıyor ya; hah işte biz o miktarı her gün yediğimiz ekmek, yoğurt ve kefirle alıyoruz dostlar… Mesela yahudilerin nisan ayında 8 günlük Pesah bayramları var, o zaman içinde maya bulunmayan hamursuz ekmeği tüketirler. Kök bilginin dini, ritüeli  olmaz arkadaşlar; kök bilgi yukarının bilgisidir. Kaderle ilgili bir tanım geliyor hep aklıma, dünyanın neresine gidersen git suyun kaderi 100 C de kaynamaktır, kaynar suyu ayağına dökmek ise senin seçimin. Kök bilgiden özgür seçime doğru özel durumlardan alkol kullanan kullanmayan dostlar  bu bilgiyi cebimize koyalım.Alkol ve gluten tüketmiyorum diyenler  içinde mayasız ekmek tariflerimiz yolda….


KARŞILAŞTIRMALI İNEK, KEÇİ, BADEM VE SOYA LİG FİKSTÜRÜ





KEFİR BİLEŞENLERİNE DİKİZ!!!

Su % 88-89Süt Asidi  %0.8 – 0.9Etil Alkol  % 0.6 – 0.9Süt Şekeri / Laktoz % 1.7 – 2,7Kazein  % 2.5 – 2.9Mineraller % 0.6 – 0.8Albümin % 0.1 – 0.3Yağ % 2.8 – 2.3

12 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page